Ma esküvői batyubálba megyünk és ezt a finomságot visszük. Már a pörkölt illata őrjítően jó!
2 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
4 diónyi zsír
5 kiskanál só
5 púpos kiskanál pirospaprika
1 kg darált sertéscomb
6 csipet őrölt bors
4 csipet majoránna
8 csipet oregánó
8 csipet bazsalikom
2 csipet fehérbors
1 csipet fahéj
1 dl vörösbor
1 db tojás egy csipet sóval kikeverve
4 tekercs leveles tészta (Spar, Tesco volt; cba-ban nem láttam eddig)
1 dl kóla (ha túl bizarr, nyugodtan hagyd el)
A hagymát üvegesre sütöm a zsírban, a sót már az elején bele lehet keverni. Amikor üvegessé válik, jöhet a többi fűszer, pirospaprikát utoljára, mégpedig lángról levéve keverem bele egyenletesen. Beleteszem a darált húst és a folyadékokat, összekeverem alaposan és födő alatt kis lángon ~3/4 órán át rotyogtatom, amikor eszembe jut, megkeverem.
Ha a hús kész, kicsit hagyom kihűlni, nem mindegy mit kell utána feltekerni. A tésztát kihajtogatom, és hosszában félbe vágom, a sütőpapír nem baj, ha egyben marad, de lehet, hogy ennél egy szilikonos „sütőpapír” jobb. A csíkok szélére, ügyelve, hogy kevés szaft legyen, szépen kikupacolom a pörköltet. A tészta egyik felét a húsra hajtom a papír segítségével a tetejét és a még nem ráhajtott tésztafelületet megkenem a sózott tojással és a már ráhajtott résznél továbbgörgetve becsomagolom a húst, ügyelve, hogy minden tészta-tészta kapcsolatot tojás-ragasztóval előkezeljek és az illesztési vonal alul/oldalt legyen. Az egész tetejét megkenem tojással és a tészta csomagolásán látható idő/hőfok utasítást követve, betolom a sütőbe. Ízlés szerint a még nyers tojással megkent tekercsekre lehet szórni szezámmagot, oregánót és bazsalikomot lehet szórni.