Éhező férj

Létfenntartásért vívott harcunk konyhai szakaszai. Házias örökség, újító szellem és a sütés-főzés szeretete. Vigyázat, libazsírt, mogyorót és édességet nem csak nyomokban tartalmaz!

Friss topikok

  • melodis: Le a kalappal! Igazán finom lett - hisz az Ünnepelt engem is megkínált... (2011.10.30. 20:30) Pillecukor

Rakott kel

2013.10.11. 19:55 Zsani.MoKa

Kelkáposzta hét, mert a másfél kilós volt a legkisebb. Mellesleg éljenek az egytálételek!

Fél kiló körülbelül három ujjnyi kockára vágott kelkáposztát bő sós lében megfőzök, majd leöntöm a levét.

Fél kiló darálthúsból pörköltet csinálok: diónyi zsírban üvegesre sütök egy alaposan apróra vágott vöröshagymát. Ebbe beleszórom a fűszereket, - két csipet bors, egy csipet majoránna, két púpos kiskanál só, - majd lángról levéve 3 púpos kiskanál pirospaprikát is. Öntök rá egy pici vizet és belekeverem a húst. Fedő alatt néha megkeverve, kis lángon 3/4 órán át rotyogtatom.

1 bögre rizst kétszer-háromszor hideg vízzel leöblítek. Egy fém keverőtálban szoktam bő vízzel addig lögybölni/keverni kézzel, amíg a frissen ráöntött víz alig lesz opálos, vagy tiszta marad.
Az arány: 1,5 rész rizs + 2 rész víz, tehát:
1 bögre rizs + 1 1/3 bögre víz, fedő alatt, kis lángon megfőzöm. A pörkölttel egy időben elkészül, nem árt néha ránézni, hogy jó-e.

Amikor mindhárom komponens kész, előkapok egy tepsit és káposzta-hús-rizs sorrendben szépen összeállítom, úgy, hogy a tetején káposzta legyen. Erre tejfölt kenek, vagy fél centis zsírszalonna szeleteket közel a bőrig egyenletesen fél centinként beirdalok, vagy mindkettő, csak ne érjen össze mert elázik a szalonna, vagy pőrén hagyom. Addig sütöm közepes lángon mindenféle lefedés nélkül, amíg a tejföl megpirul, vagy a szalonna bőrénél felpöndörödve ropogósra sül, vagy mindkettő, vagy egyik se és akkor kb. fél óra. Az ilyetén elkészített szalonnát kakastaréjnak hívjuk mifelénk.
2 fő/2nap

WP_001672.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: egytálétel kelkáposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://fozofulke.blog.hu/api/trackback/id/5563535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása