Kelkáposzta hét, mert a másfél kilós volt a legkisebb. Mellesleg éljenek az egytálételek!
Fél kiló körülbelül három ujjnyi kockára vágott kelkáposztát bő sós lében megfőzök, majd leöntöm a levét.
Fél kiló darálthúsból pörköltet csinálok: diónyi zsírban üvegesre sütök egy alaposan apróra vágott vöröshagymát. Ebbe beleszórom a fűszereket, - két csipet bors, egy csipet majoránna, két púpos kiskanál só, - majd lángról levéve 3 púpos kiskanál pirospaprikát is. Öntök rá egy pici vizet és belekeverem a húst. Fedő alatt néha megkeverve, kis lángon 3/4 órán át rotyogtatom.
1 bögre rizst kétszer-háromszor hideg vízzel leöblítek. Egy fém keverőtálban szoktam bő vízzel addig lögybölni/keverni kézzel, amíg a frissen ráöntött víz alig lesz opálos, vagy tiszta marad.
Az arány: 1,5 rész rizs + 2 rész víz, tehát:
1 bögre rizs + 1 1/3 bögre víz, fedő alatt, kis lángon megfőzöm. A pörkölttel egy időben elkészül, nem árt néha ránézni, hogy jó-e.
Amikor mindhárom komponens kész, előkapok egy tepsit és káposzta-hús-rizs sorrendben szépen összeállítom, úgy, hogy a tetején káposzta legyen. Erre tejfölt kenek, vagy fél centis zsírszalonna szeleteket közel a bőrig egyenletesen fél centinként beirdalok, vagy mindkettő, csak ne érjen össze mert elázik a szalonna, vagy pőrén hagyom. Addig sütöm közepes lángon mindenféle lefedés nélkül, amíg a tejföl megpirul, vagy a szalonna bőrénél felpöndörödve ropogósra sül, vagy mindkettő, vagy egyik se és akkor kb. fél óra. Az ilyetén elkészített szalonnát kakastaréjnak hívjuk mifelénk.
2 fő/2nap