Éhező férj

Létfenntartásért vívott harcunk konyhai szakaszai. Házias örökség, újító szellem és a sütés-főzés szeretete. Vigyázat, libazsírt, mogyorót és édességet nem csak nyomokban tartalmaz!

Friss topikok

  • melodis: Le a kalappal! Igazán finom lett - hisz az Ünnepelt engem is megkínált... (2011.10.30. 20:30) Pillecukor

Csirke kétszer

2013.10.02. 21:08 Zsani.MoKa

Több napra finomat főzni, úgy, hogy nem "már megint maradék" nehéz. Nagy családoknál, viszont trükközni kell, ha nem akarunk 24/7 a konyhában tüsténkedni (mi spéci ketten vagyunk, de néha ez is nagy :) ). Mellesleg biztos vagyok benne, hogy más húsokra is adaptálni lehet.

2 fő, négy étkezés

alaphoz:

- 3 öklömnyi vöröshagyma (16 cm átmérő köbö)
- 4 csirkemell, filézett (2 kg)
- zsír (liba)
- só, bors

folytatás 1: semmi

folytatás 2:

- őrölt piros paprika
- kis pohár tejföl

Egyéb:

fazék, tepsi, éles kés

Alap:
A hagymát vékonyan felkarikázom és a fazékban, szépen üvegesre sütöm a zsírban. Ezt én kis lángon csináltam, mert közben a melleket ellenőriztem csontszilánk/egyéb-mikroszkopikus-fúj-nem-kell ügyben. Ha a hentes/bolt megbízható, akkor természetesen lehet nagyobb lángon dinsztelni a hagymát, mert a húst csak körülbelül egyforma darabokra kell vágni. Nem szeletek, hanem kis helyre darabkák ezek. Ízlés kérdése a méretük. Ha mondjuk comb is lenne benne, akkor is csak annyi lenne a lényeg, hogy egyforma méretű adagok legyenek.
A húst az üveges hagymára halmozom, sózom, borsozom és jól átkeverem, hogy mindenütt legyen lehetőleg hagymás-zsíros máz rajta. Nem kell pirítgatni, csak jól le kell nyomkodni, amennyire lehet, és lefedni. Víz sem kell, mert a saját levében és a zsíros hagymás szaftban párolódik. Közepes lángon, úgy fél óra alatt szépen megfő a hús.


Folytatás 1:
Begyújtom a sütőt. A tepsibe a hús felét szépen elrendezem, lehetőleg a hagymás szaft nélkül, - az a második variációhoz kell,- és közepes lángon fél órát sütöm. Ez idő alatt például egy könyökcső tészta, tökéletesen megfő, de tepsis krumplival javaslom. Nagyon menő cucc. Ez az első olyan szárnyas sültem, ami sütőzacskó nélkül se száradt ki! Omlós és szaftos maradt, még az is ami ropisra pirult a sütőm egyenetlen hőeloszlása miatt.

Folytatás 2:
A megmaradt húst amint kihűlt tepsistül célszerű hűtőbe helyezni. Mi végül ételhordóba tettük, mert nem fért el a frizsiderben a fazék. Amikor folytatom, először ahogy, van megmelegítem a fazékban, hogy a szaft leolvadjon a húsról. Ekkor kiveszem a húsokat és  alaposan elkeverem a szaftban a pirospaprikát és a tejfölt, vigyázva, mert a paprika nem szereti a nagy hőt, ha odakap, megkeseredik. A homogénre kevert szaftba visszateszem a húst, átforgatom és hozzávetőlegesen negyed órán át, fedő alatt főzöm.

A sülthöz krumplit, a pörkölthöz tésztát és javaslok.

Szólj hozzá!

Címkék: csirke csirkepörkölt sültcsirke

A bejegyzés trackback címe:

https://fozofulke.blog.hu/api/trackback/id/tr265548230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása